Rietje Klievink: “Met de ONS Wond App kunnen onze Wondexperts nog beter Samenwerken”

Alle wondteams zijn per 1 januari overgegaan naar een nieuwe wond app van ONS NEDAP. De overstap naar de app is -wederom- het resultaat van de nauwe samenwerking tussen de wondexperts van Utrecht, DWO-NWN en ZHE. “Het is echt een gezamenlijk project”, vertelt Rietje Klievink, verpleegkundig specialist wondzorg van Utrecht Stad en Utrecht West. “Belangrijk om te benadrukken, want het is best bijzonder hoe we als wondteams uit verschillende regio’s elkaar helpen de kwaliteit van wondzorg te verbeteren.”

Met de wond app kun je het totale wondproces in kaart brengen, zoals een anamnese doen, een wondoverzicht opstellen, een wondbehandelplan maken, de voortgang bijhouden én evalueren. Zo bevat de app alle modules van het wondproces, wat erkend is vanuit het landelijk vastgesteld protocol.

“Maar er zijn nog veel meer voordelen”, vertelt Rietje; “de app zorgt voor meer effectiviteit, efficiëntie en verbinding. Dit is handig voor onze wondexperts, bestaande uit wondverpleegkundigen, wondconsulenten en verpleegkundige specialisten wondzorg. Iedereen die bij de dossiers zou moeten kunnen, kan er nu bij.”

Wond-1 
De wondexperts

Goede samenwerking

In het najaar ‘22 konden de teams starten met het uitrollen van de app. “De wondteams hadden al een wondprotocol opgesteld met als doel een eenduidige werkwijze te hebben binnen Careyn. De wond app was de volgende stap hierin”, vertelt procesmanager Lia Overbeeke. Met 1 januari als officiële startdatum kregen de wondteams uitleg en autorisatie voor de app, zodat ze er mee konden oefenen. Vanaf december konden ook de wijkteams in de app.

“De app werkt vooral voor de samenwerking heel fijn”, vertelt Lia. “De wijkverpleegkundige of verzorgende bezoekt de cliënt en maakt vervolgens een foto van de wond. De coördinatie en de monitoring om de wond snel dicht te krijgen wordt altijd gedaan door de wondexperts. Rietje kan nu op afstand de foto’s bekijken en nagaan wat het vervolgplan kan zijn.”

Direct vanuit het dossier werken

Doordat de NEDAP wond app is geïntegreerd in het elektronisch dossier, kunnen de drie wondteams op dezelfde werkwijze werken. Rietje: “Hierdoor kunnen we makkelijker samenwerken en inzicht krijgen in het wondzorgproces van de cliënt.” Voorheen werkten de wondzorgteams uit Utrecht Stad en Utrecht West al met een wond app, maar deze was niet geïntegreerd in het huidige dossier. “Hierdoor moesten we al onze bevindingen in twee systemen invullen, met het risico op fouten maken. Het is juist belangrijk dat de administratieve lasten van de wondexperts en zorgmedewerkers beperkt blijven”, vertelt Lia.

HUBSPOT - FOTO 2

“Een ander belangrijk voordeel is dat we vanuit de wondzorg app gemakkelijk verantwoordingsrapportages Regie Wondzorg uit kunnen draaien voor de zorgverzekeraars. Voorheen moesten we dus de benodigde info uit verschillende systemen halen. Dit werkt veel efficiënter.”

Volgens Rietje is wondzorg een belangrijk aspect van ieders werk. “Daarom is die verbinding met de teams en de wondcontactpersonen zo belangrijk. Eens per maand hebben we ook overleg met de wondcontactpersonen om alle mensen met wonden door te spreken. Als wondverpleegkundigen hebben we een regiefunctie vanuit de zorgverzekeraar. Daardoor moeten we vinger aan de pols houden.” 

Uiteindelijk zijn zowel Lia als Rietje het eens dat de app voor iedereen natuurlijk even wennen is. “Maar we merken nu al dat de app voor een fijn en logisch systeem zorgt.”

  
Michel Ko
Content marketeer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blog in je e-mail.