Trots op ons gezamenlijk Protocol voor Complexe Wondzorg

Na een paar minuten wordt het al snel duidelijk hoe enthousiast Esther van der Wel en Sharon de Groot zijn over hun vakgebied. Ze vertellen hoe trots ze zijn dat Careyn drie goed lopende wondteams heeft, die ook met elkaar in verbinding zijn. “Careyn is keihard aan het werk met wondzorg. En onze samenwerking draagt bij aan het verhogen van de kwaliteit van onze wondzorg”, vertelt Esther. 

Met passie opgebouwd

Zowel Sharon als Esther hadden hun start in een wijkteam, maar merkten al gauw hun passie voor de wondzorg. Sharon vertelt hoe zij begon met inlezen in vakliteratuur en verschillende symposia bezocht, toen haar manager haar vroeg of de opleiding aan het Erasmus Zorgacademie iets voor haar was. “Natuurlijk zei ik ja. Na mijn opleiding kwam ik in contact met Esther en Liona van Veenendaal en zo waren we gestart als wondteam DWO-NWN”. Esther: “We werden gevraagd om na te denken hoe we de wondzorg nóg meer konden verbeteren. Toen waren we uit de wijkteams gestapt en deden sindsdien alleen maar wondzorg.”

In regio DWO-NWN zijn er vier verzorgings- en verpleeghuizen, waar het team zo’n ééns in de week of twee weken langskomt om cliënten te bezoeken. En ze doen natuurlijk ook veel thuiszorg, waar ze de wijkteams ondersteunen. Ook huisartsen vragen soms om hulp. Het team zorgt dan voor de opstart of voeren zelf de controle, consult of behandeling uit. “Dit kunnen trouwens ook ziekenhuizen zijn. Soms is het dan fijn dat mensen niet terug naar het ziekenhuis hoeven, maar dat wij thuis de controle doen”, aldus Sharon.

Eén gezamenlijk protocol

Het team DWO-NWN had in 2016 al een standaard werkwijze voor complexe wondzorg opgesteld. Dit is een soort stroomschema waarin staat ‘hoe verzorg je wonden’ en ‘welke producten gebruik je’? Ook zijn alle richtlijnen erin verwerkt. De werkwijze was gericht voor extramuraal, want voor intramuraal was er een ander bestaand protocol. Met een wondteam in de regio's DWO-NWN, de Zuid-Hollandse Eilanden en Utrecht werkt elk team via een eigen werkwijze.

Maar volgens Esther zijn de drie wondteams vanaf 2021 meer gaan samenwerken. “We zijn steeds meer met de andere teams gaan overleggen en hebben veel moeite gestopt om één gezamenlijk protocol te maken voor extra- en intramuraal - in alle drie de regio’s. Intramuraal zitten bijvoorbeeld vast aan een productenlijn, wat met inkoop is geregeld. Die producten moeten er dan ook in worden verwerkt. Het doel was een duidelijk document te maken aan de hand van de laatste richtlijnen, wat ook handig is voor de zorg en wondaandachtsvelders.”

Wond2

Elkaar ontmoeten met varkenspootjes

De teams gaan nu eens in de zes weken met elkaar in overleg en afgelopen mei werd er een Careyn Wondexpert Dag georganiseerd. De teams konden elkaar leren kennen, deden een bezoekje deden aan het militair hospitaal en kregen een klinische les wonden schoonmaken (debrideren). “We kregen we allemaal varkenspootjes om op te snijden, dat was echt superleuk”, vertelt Sharon lachend.

“We merken dat elk team het leuk vindt om kwalitatief goede wondzorg aan te bieden. Daarbij hoeven we niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden; we kunnen elkaar helpen. We zijn bijvoorbeeld met elkaar aan het kijken naar welke (REIN) scholingen nou goed zijn. En er komt binnenkort een NEDAP wond app, waarmee je een wonddossier krijgt per cliënt, met foto’s en wondplan. Zo’n uitrol doen we per district, maar wel in samenspraak met elkaar. Het is echt waardevol om met elkaar in verbinding te staan. En het protocol? Dat is het eerste resultaat van die fijne samenwerking”, aldus Esther.

Michel Ko
Content marketeer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blog in je e-mail.