Waarom de Raizer de Slimste Oplossing is bij Valincidenten

 

Helaas komen valincidenten nog steeds voor in intramurale en extramurale setting. De methode om iemand te helpen weer op te staan na een val, levert fysieke belasting op voor de zorgverlener. Gelukkig zijn er slimme hulpmiddelen om mensen bij een valincident ter been te helpen. Deze hulpmiddelen vragen nauwelijks krachten nemen een groot deel van het tilgewicht op zich. Eén van deze hulpmiddelen is de Raizer. Verpleegkundige Wesley heeft de Raizer al een paar keer mogen gebruiken en vertelt ons er meer over. Tip: onder het artikel kun je de video over de Raizer bekijken.

Wesley, wat is de Raizer precies?

De Raizer 2 is een mobiel hulpmiddel die gebruikt kan worden bij valincidenten. Door dit hulpmiddel te gebruiken kan je met één persoon een cliënt binnen enkele minuten van de grond helpen. Je hoeft hierbij geen fysieke inspanning te verrichten en je kunt ergonomisch je werk doen: je lichaam wordt hiermee beschermd tegen overbelasting.

Waarom ben jij zo fan van de Raizer?

Het is een superhandig ding. Normaliter zou je iemand dus óf met kracht omhoog moeten tillen, of een passieve tillift gebruiken. Alleen is er niet altijd en overal een passieve lift beschikbaar. En ook met een passieve lift dan zou je iemand eerst op een bed moeten tillen, en daarna nog omhoog moeten begeleiden en eventueel nog naar hun rollator. De Raizer tilt iemand met één knop omhoog. Het in elkaar zetten van de Raizer kost maar drie minuten en hij kan echt wel wat hebben: het apparaat kan namelijk maximaal een gewicht van 150 kg tillen.

Hoe kwam je eigenlijk bij de Raizer?

Ik wist dat we de Raizer konden huren of kopen bij HartingBank, dus ik had mijn manager gevraagd of we de Raizer konden uitproberen. Toen werd er geregeld dat we ‘m twee weken mochten lenen. We konden in die tijd de Raizer (helaas) meteen gebruiken en zagen gelijk in dat het echt waardevolle innovatie is. Dus toen hebben we er eentje aangeschaft.

Hoe was je begonnen met de Raizer?

We hebben een demonstratie gehad van een vertegenwoordiger van de Raizer. Maar ook zonder de demo werkt het heel simpel en kom je er wel uit. Er staat een heel eenvoudig stappenplan beschreven in de tas van de Raizer.

Hoe ziet dit stappenplan eruit?

Stel er ligt iemand op de grond, dan begin je met de accu onder de persoon te plaatsen. Vervolgens plaats je de rugleuningen en de poten in de accu. De rugleuningen en de poten zijn universeel, dus elk onderdeel past in elk gat. Je hoort dan een piepje wanneer het onderdeel goed zit. Daarna fixeer je de persoon met een band zodat deze goed vastzit. En dan pak je de afstandsbediening en kun je de persoon met één knop rustig omhoogtillen.

Wat voor rapportcijfer zou je de Raizer geven?

Een dikke 8. Ik zou ’t een 10 kunnen geven, wanneer je op elke locatie of afdeling meerdere Raizers zou kunnen hebben. Dan is het nóg handiger.

 

Michel Ko
Content marketeer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blog in je e-mail.