Nationale Voorleeslunch bij Swellengrebel

Vandaag vond de tiende editie plaats van de Nationale Voorleeslunch. Ter gelegenheid van dit jubileum schreven maar liefst drie auteurs een speciaal Voorleeslunchverhaal: Bart Chabot, Marion Bloem en Kader Abdolah. Ook omdat het vandaag Nationale Ouderendag is, worden hun verhalen in het hele land voorgelezen aan ouderen in bibliotheken en zorginstellingen. Zo kwam Charles Groenhuijsen vanochtend langs bij Swellengrebel om aan de ouderen voor te lezen.

Naast burgemeesters, wethouders, schrijvers en andere vrijwilligers lazen ook bekende Nederlanders zoals Herman van der Zandt, Pia Douwes, Wieteke van Dordt, Yvonne Keuls en Marjan Berk voor. Omroep MAX zond daarnaast de Nationale Voorleeslunchverhalen uit, waarbij Chabot, Bloem en Abdolah hun eigen verhaal ten gehore brengen op NPO 1. Zo konden ook ouderen die aan huis gebonden zijn meegenieten van dit nationale evenement. 

Nationale Voorleeslunch

De Leescoalitie wil met het organiseren van de Nationale Voorleeslunch laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is voor ouderen, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. Het voorlezen van verhalen geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Zo kan het een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren.

Luisterverhalen

Naast de speciale tv-uitzendingen, zijn de verhalen van Bart Chabot, Marion Bloem en Kader Abdolah ook na de Voorleeslunch nog te beluisteren. De verhalen zijn vanaf vandaag als de Nationale Voorleespodcast beschikbaar via alle podcastapps en MAXVandaag.nl/podcast. Daarnaast zijn de verhalen - speciaal voor ouderen die moeite hebben met lezen door een leesbeperking - beschikbaar via de Bibliotheekservice Passend Lezen. De Passend Lezen collectie bevat ruim 83.000 gesproken boeken, 1000 hoorspelen en 190 hoorcolleges, maar ook grootletter en braille, en bijna alle landelijke en regionale dagbladen.

NatVoorleesChGr094©chrisvanhouts

Over de Leescoalitie

De Leescoalitie is een samenwerkingsverband tussen de KB nationale bibliotheek, Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, Nederlands Letterenfonds, Stichting CPNB, Stichting Lezen, Stichting Lezen en Schrijven, Taalunie en de Vereniging van Openbare Bibliotheken. De Leescoalitie wil dat zo veel mogelijk mensen lezer worden, zodat zij goed kunnen functioneren in onze geletterde samenleving. De Postcode Loterij helpt de Leescoalitie om de leescultuur in Nederland te versterken.

Foto credits: Chris van Houts

Michel Ko
Content marketeer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blog in je e-mail.