Mantelzorg is Intensief. Voor deze Aandachtspunten kun je Hulp vragen

Zorgen voor een ander. Voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld. Maar als je lang en onbetaald zorgt voor een ziek familielid, vriend(in) of kennis, dan ben je mantelzorger. Je zorgt ervoor dat de ander thuis kan blijven wonen en kan blijven deelnemen aan de samenleving.

Intensief

Het mantelzorger zijn kan best intensief zijn en vraagt vaak veel organisatievermogen. Wat is de juiste balans tussen een baan en de zorg voor een dierbare? Een gevoel van overbelasting ligt altijd op de loer bij de mantelzorger. Daarom is het belangrijk om te weten dat hulp bij mantelzorg vaak tot de mogelijkheden behoort. Maar welke hulp en ondersteuning kun je dan precies krijgen?

Hulp en ondersteuning

Zowel vrijwilligers als professionele zorgverleners kunnen de mantelzorger ontlasten. Zo zet Saar aan Huis ervaren zorgverleners in om te ondersteunen bij mantelzorg en dementie. Zij ondersteunen in het dementieproces, begeleiden, gaan mee naar een doktersafspraak en bieden gezelschap. Een andere organisatie is Mantelaar. Zij schakelen studenten medicijnen in om eenvoudige taken in huis of zorghandelingen te verrichten. Denk hierbij aan het aantrekken van steunkousen of het helpen bij een toiletbezoek. Maar ook een wandeling en even kletsen al veel goeds opleveren. Vanuit de gemeente is er vaak een speciaal wijkteam dat helpt mantelzorgers te ontlasten.

Aanvullende (financiële) hulp

Niet alleen ondersteuning in de vorm van een extra hand is mogelijk. Er bestaan ook vergoedingen en subsidies voor de mantelzorger die ervoor in aanmerking komt. Het gaat hierbij om vergoedingen vanuit zorgverzekeraarsbelastingaftrek, een persoonsgebonden budget of een bijdrage van de gemeente. Gemeenten hebben een speciaal loket voor mantelzorgers waar je terecht kunt voor al jouw vragen en hulp bij aanvragen. Ze helpen de beginnende mantelzorger graag op weg. 

Verder kan ook het fijn zijn om te weten dat je niet de enige bent die zich soms overbelast voelt als mantelzorger. Het is niet altijd even gemakkelijk. Daarom hebben we hieronder een infographic met een aantal tips die je hopelijk op weg kunnen helpen en wat rust kunnen bieden.

Heb je nog meer informatie nodig? Bezoek dan de website van CareynPlus of de Landelijke Vereniging Mantelzorg. Hang in there.

Mantelzorg Overzicht

Deze blog is gebaseerd op CareynPlus artikelen geschreven door Danielle Vissers-Zuidgeest.

 

Michel Ko
Content marketeer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blog in je e-mail.