Samen op Expeditie | Jij op 1

De eerste Careyn expeditie voor het programma ‘Jij op 1’ was een succes! Afgelopen 7 juni kwamen 35 collega’s vanuit de verschillende districten bijeen in Utrecht. Samen met verzorgenden (wijk)verpleegkundigen, managers en andere professionals binnen Careyn gingen we tijdens deze inspiratiemiddag op verkenning hoe we samen werken makkelijker, gezonder en leuker kunnen maken. De expeditie vond plaats in de Jaarbeurs Innovation Mile, in het Beatrixgebouw in Utrecht.

Zó krijg je grip op werkdruk

Na een kop koffie met iets lekkers, trapte Arjo Hoogwerf (directeur ZHE) af. Expert Meijke van Herwijnen inspireerde op een verrassende manier over hoe je grip krijgt op (werk)plezier en werkdruk. Ze legde bijvoorbeeld uit dat hoe drukker je het hebt, des te groter de kans dat de prefrontale cortex ‘uitgaat’. Dat is het deel van de hersenen dat zorgt voor planning, zingeving, deel zijn van een groter geheel. De delen van je hersenen die bij stress de overhand krijgen, zijn je dataverwerkingsbrein (je ploeterhersenen) en je emotionele brein (vechten/vluchten). Oftewel: stress zorgt ervoor dat je als een kip zonder kop blijft doorrennen, zelfs als anderen je waarschuwen.

Door muziek heeft Meijke ons laten ervaren hoe we zelf reageren op drukte. We gingen het gesprek aan over hoe we hierin balans vinden en deelden onze inzichten.

Op expeditie in kleine groepjes

In het tweede gedeelte van de inspiratiesessie was er ruimte voor gesprek en delen van ervaringen bij verschillende expeditie stations:

  • Station A: Wat vind jij belangrijk voor het werkplezier en waarom?
  • Station B: Wat was je leukste werkdag en waarom?
  • Station C: Wat is er de laatste tijd goed gegaan?
  • Station D: Welke waarden heb jij en hoe breng je ze in in het werk?

Schrijven, praten, tekenen: op verschillende manieren zijn ervaringen tot leven gewekt. Een beeldverslag van de middag vind je hier. De inzichten van deze middag worden meenemen in het programma Jij op 1.

We sloten de expeditie samen af met het delen van de verhalen op muziek en een lekker hapje eten. Samen hebben we nagepraat over de inspirerende middag.

Door het organiseren van verschillende expedities ontdekken we stapsgewijs wat jullie belangrijk vinden. De   aftermovie van de eerste editie kun je hieronder terugzien. Op naar de volgende expeditie. Ga je mee? 

 

Michel Ko
Content marketeer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blog in je e-mail.