BeleefTV in het zorgcentrum de Vloot in Maassluis

De BeleefTV is een speciale grote, mobiele TV, speciaal ontwikkeld voor ouderen met dementie. De TV heeft een grote diversiteit aan spelletjes die de bewoners zowel mentaal als fysiek kunnen uitdagen. Er zijn verschillende niveaus, waardoor iedereen kan meedoen, in een groep of individueel.

Sterrenregen

Het was wel even wennen voor de bewoners in het begin, vertelt Annelieke Dalmeijer, verpleegkundige en begeleider van de BeleefTV. De meeste bewoners hadden nog nooit van hun leven een “touchscreen” gezien of aangeraakt’. Een aantal bewoners gaat voorzichtig aan de gang. Ze raken het scherm aan en hun aanraking wordt gevolgd door een sterrenregen. Er klinken verbaasde en enthousiaste kreten. ‘Dit is een hele laagdrempelige manier om de zintuigen van de bewoners te prikkelen. Het zijn de bewoners die al in een ver stadium van dementie verkeren,’ aldus Annelieke. Een andere groep bewoners gaat aan de slag met een woordzoeker. Voor iedereen is er een spel op niveau te vinden. Ook zijn er op de BeleefTV oude nieuwsberichten te vinden over bekende gebeurtenissen, wat weer herinneringen ophaalt en leidt tot verrassende gesprekken tussen de bewoners.

Zorgfonds Careyn

De BeleefTV is volledig gefinancierd vanuit het Zorgfonds van Careyn. Dit is een fonds waar individuele of collectieve initiatieven worden gestimuleerd en gefinancierd. Iedereen kan ‘vriend’ worden van het fonds en op deze manier bijzondere projecten of initiatieven financieel ondersteunen. Zo werden er bijvoorbeeld al eerder duofietsen aangeschaft en een bijdrage geleverd voor het aanleggen van een gemeenschappelijke tuin bij een activiteitencentrum.

Foto BeleefTV

Klinkt dit interessant voor jouw team of wil je er gewoon meer over weten? Neem dan contact op met het Careyn Zorgfonds via info@careynzorgfonds.nl

 

Michel Ko
Content marketeer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blog in je e-mail.