Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag en wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de ziekte dementie en de impact van deze ziekte op de persoon zelf en op zijn/haar naasten. En dit jaar heeft de dag als thema ‘De vele gezichten van dementie’.

De ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Maar liefst 70% van de mensen met dementie heeft Alzheimer. Iemand met Alzheimer krijgt problemen met het geheugen. Naarmate de ziekte erger wordt, krijgt iemand steeds meer moeite met dagelijkse vaardigheden. Het is dus belangrijk dat er ieder jaar aandacht gevraagd wordt voor deze ziekte. Vandaag en de gehele week worden er allerlei activiteiten georganiseerd om extra aandacht te vragen voor de vele vormen van dementie. Hieronder leest u over verschillende initiatieven en activiteiten die georganiseerd worden in Delft, Het Westland en Oostland en Utrecht Stad. 

Regio DWO-NWN

21 september: Geheugenbieb
Op 21 september vindt de opening van De Geheugenbieb (dementheek) in ’s-Gravenzande plaats. Deze is geïntroduceerd door Bibliotheek Westland. Dit is een plek in de bibliotheek speciaal voor mensen met (beginnende) dementie en/of Alzheimer en hun naasten. Alzheimer DWO zal een inloopspreekuur gaan verzorgen, afwisselend in de bibliotheek van ’s Gravenzande en Wateringen.

23 september: ‘Gezichten van dementieondersteuners’
Op donderdag 23 september wordt er van 10.00 - 11.30 uur in de bibliotheek in Naaldwijk door samenwerkende organisaties een informatiebijeenkomst verzorgd over de verschillende vormen/gezichten van ondersteuning bij dementie. Aanmelden kan via Bibliotheek Westland.

Er zijn diverse vormen van ondersteuning bij dementie, zowel voor degene met dementie als voor naasten. Tijdens de informatiebijeenkomst ‘gezichten van dementieondersteuners’ vertellen Vitis Welzijn, Pieter van Foreest, Careyn en bibliotheek Westland daar graag meer over. Een mooi moment om te ontmoeten en informatie te krijgen over de verschillende vormen van ondersteuning. U bent donderdag 23 september tussen 10.00 en 11.30 uur van harte welkom in de bibliotheek in Naaldwijk, Sint Martinusstraat 67. U kunt zich aanmelden door een email te sturen naar k.v.d.berg@vitiswelzijn.nl.

24 september: Mantelzorgontmoeting ‘Wandeling Prinsenbos’
Vitis Welzijn nodigt mantelzorgers van mensen met dementie uit voor een rondleiding door het Prinsenbos in Naaldwijk. Op vrijdagochtend 24 september van 10.00 - 12.00 uur. Een mooie gelegenheid om tijdens een ontspannen wandeling ervaringen met elkaar te delen. Aanmelden kan door een email te sturen naar mantelzorg@vitiswelzijn.nl.

Heeft u vragen rondom dementie?
Dementie roept vragen op. Heeft u behoefte aan informatie of een luisterend oor, u kunt zich wenden tot de volgende instanties:

  • Alzheimer Delft Westland Oostland: 06 -  305 94 695 of via dwo@alzheimervrijwilligers.nl
  • Pieter van Foreest: 088 - 166 88 23 (di 10u-11u en do 15u-16u) of via informatiedementie@pietervanforeest.nl
  • Careyn: 06 - 226 187 27 of via n.vanmarrewijk@careyn.nl
  • Vitis Welzijn: 0174 - 630 358 of via info@vitiswelzijn.nl
  • Dagopvang De Wael: 06 - 1547 32 92 of via info@dagopvangdewael.nl

Regio Utrecht Stad

21 september: Onthulling Ontmoetingsbankje
Op deze dag vieren we op feestelijke wijze de officiële start van het project Utrecht Dementievriendelijke Gemeente. Geen betere en toepasselijker dag om ons Utrechtse project te starten dan op 21 september, de dag waarop er wereldwijd aandacht is voor dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer.

Wethouder Maarten van Ooijen gaat samen met bezoekers van het Odensehuis het prachtige ontmoetingsbankje onthullen. Een ontmoetingsbankje voor mensen met dementie, hun naasten, en belangstellenden. Wij hopen dat het kleurrijke bankje een plek wordt waar mensen hun - kleurrijke - verhaal komen vertellen omdat wij oprecht geloven in de kracht van élk verhaal.

Justine Meijer en Monique Bleeck schreven speciaal voor de start van Utrecht Dementievriendelijke Gemeente een mooie tekst over dementie. De titel is Vergeet mij niet; de muziek is van Günther Sanders. Dit mooie lied zal voor de eerste maal worden uitgevoerd. Het wordt een gezellig, gevarieerd en verrassend uur. Uiteraard is er ook een hapje en een drankje.

22/23 september: De buurt caravan voor informatie over dementie
In de week van 21 sept is het wereld Alzheimer dag/week en hebben we met Alzheimer Nederland/Utrecht de buurt caravan die door de wijk Noord-Oost heen toert en voorlichting geeft over een dementievriendelijke stad.

Wilt u meer weten over dementie of mantelzorg voor mensen met dementie? Kom dan naar de caravan. Wij kunnen u allerlei nuttige en praktische informatie bieden. En ook uw ideeën over wat er beter kan of vaker georganiseerd moet worden, horen wij graag. Alleen met elkaar kunnen we onze mooie gemeente dementievriendelijk maken. Voor koffie en gezelligheid wordt gezorgd.

22 september
Tijd: van 11.00 tot 13.30 uur op het plein van Winkelcentrum de Gaard.
En van 14.00 tot 16.00 uur op de parkeerplaats van Louise Kerlinghof, Tuindorp.

23 september
Tijd: van 11.00 tot 13.30 uur op de parkeerplaats van Careyn Buitenhof, Winklerlaan 361, Tuindorp oost.
En van 14.00 tot 16.00 uur bij de Voorveldsehof, AxionContinu, Blaarkopstraat 1 Voordorp.

Michel Ko
Content marketeer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blog in je e-mail.