Ouderenzorg, Werk, Leren&Ontwikkelen - 2 min Leestijd

Hoe je als VIG'er een Opleiding kan volgen tijdens Corona

Geschreven door Marja Smit-Pijnakker - EVV'er Weddesteyn (Woerden)

In november 2019 zijn we vol enthousiasme gestart aan de opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Somatiek (GVS) in verpleeghuis Rosendael te Utrecht. Onze groep bestond uit 15 verzorgenden uit bijna alle hoeken van het land: Drenthe, de achterhoek, Haarlem, Brabant en de provincie Utrecht.

Gestart, en toen corona

Voor onze eerste opdracht moesten we ons eigen doopceel lichten. Het opschrijven van ons eigen levensgeschiedenis bleek voor ons allen een hele pittige opdracht. Maar het maakte ons bewust waarom het belangrijk is om de levensgeschiedenis van de cliënten te kennen. We leerden onszelf beter kennen en kregen indirect meer begrip voor de bewoners.

Na vijf maanden fysiek les gehad te hebben gooide corona roet in het eten en werd de opleiding tijdelijk gestopt. In Brabant was corona zeer nadrukkelijk aanwezig. Onze Brabantse klasgenoot moest afscheid nemen van dierbaren. We leefden met haar mee, uit de verte. Daarna kwam de corona ook in de verpleeghuizen in de Randstad. We werkten in cohorts en verloren dierbare cliënten. Het was een verdrietige tijd.

Verdiepen in nieuwe kennis en onszelf

Na zes maanden geen les gehad te hebben, werd er weer gestart met lessen in de Kapel van Weddesteyn. Helaas stak corona weer de kop op en moesten de vervolglessen online gevolgd worden. In de loop van de maanden stopten meerdere klasgenoten met de opleiding. Gelukkig gingen er ook genoeg door. In die periode reflecteerden we en keken we veel naar onszelf. Wat houdt ons bezig? Hoe denken wij? Wat vinden wij? We hielden bewonersbesprekingen en presentaties. We verdiepten ons in ziektebeelden en verrijkten onszelf met kennis. Helaas raakten een aantal van onze groep zelf ook besmet met het coronavirus. Gelukkig kwamen we er weer allemaal bovenop. Het was fijn om met elkaar hierover te kunnen praten. Ook de docenten wisten ons elke weer te motiveren met hun boeiende verhalen en door het delen van hun eigen ervaringen. 

De eindopdracht bestond uit een verbeterplan die op de laatste dag moest worden gepresenteerd. Het waren stuk voor stuk geweldige plannen variërend van het wekelijks organiseren van belevingsgerichte bewonerbesprekingen, levensboeken maken, het verbeteren van de ambiance rondom de maaltijden, het maken van een opname folder, het inrichten van een opname nieuwe stijl, een beweegroute realiseren en nog meer mooie plannen.

Ons volharden wordt beloond

Bijna een jaar later dan gepland, hebben we alle negen donderdag 22 april 2021 ons diploma gekregen. Het was een hele mooie opleiding en ik kan hem iedereen aanbevelen. Terugkijkend was het best een zware tijd. We hebben verliezen geleden, allemaal. Maar uiteindelijk hebben we ook allemaal gewonnen.

Ben je ook geïnteresseerd in een opleiding GVS? Of een andere richting? Of ben je gewoon benieuwd naar de ontwikkelingsmogelijkheden bij Careyn? Mail of bel dan met onze praktijkopleiders. Je mag ze namelijk alles vragen. En wie weet heb jij dadelijk ook zo'n diploma in je handen. Op deze pagina vind je alle praktijkopleiders van jouw regio.

Michel Ko
Content marketeer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blog in je e-mail.