Ouderenzorg, Werk, Leren&Ontwikkelen - 1 min Leestijd

Careyn en Albeda starten met Opleiding Werkplekleren

SPIJKENISSE, 9 JUNI 2021 – Careyn en Albeda Zorgcollege hebben op 8 juni een intentieverklaring ondertekend om de ouderenzorg te versterken in de ZHE-regio. Met het tekenen start de samenwerking voor een opleidingsvariant VIG/MZ werkplekleren, waarbij zij-instromers volgens de visie van leren op de werkplek worden opgeleid voor de combinatie opleiding Verzorgende-IG & maatschappelijke zorg (VIG/MZ).

Werkplekleren

Bij deze opleidingsvariant wordt het schoolse leren en het leren in de praktijk aan elkaar verbonden door de visie van leren op de werkplek. In september start een groep van 22 zij-instromers met deze bbl-opleiding bij Careyn De Plantage te Brielle. De scholing wordt geheel op locatie verzorgd door twee vaste docenten van Albeda Zorgcollege en eigen experts van Careyn. De studenten zijn echter niet locatiegebonden, en zullen ook werkzaam zijn in de thuiszorg en specialistische afdelingen, zoals geriatrische revalidatie of ouderenpsychologie.

Nieuwe bron van medewerkers

Careyn heeft voor deze doelgroep gekozen vanwege de heersende arbeidsmarktproblematiek. Arjo Hoogwerf, districtsdirecteur Careyn ZHE: “De ouderenzorg biedt zorgmedewerkers veel doorgroeimogelijkheden. We leiden veel medewerkers op, maar zien ook dat de doorstroom binnen zorgorganisaties groot is. Daarnaast merken we dat het lastiger wordt om gediplomeerden binnen te krijgen”. Careyn ziet zij-instromers als een bron voor nieuwe zorgmedewerkers, die zij intern kunnen opleiden tot gediplomeerden. “We hebben ervaren dat de vaste medewerkers ook van zij-instromers leren doordat zij nieuwe inzichten, vragen en een andere kijk op zorghandelingen delen”, aldus Hoogwerf.

Verbinding tussen zorg en opleiding

Careyn en Albeda Zorgcollege werken al samen voor het stagiaire- en leerlingentraject en de certificering van welzijnsmedewerkers. Ingrid Tuinenburg, directeur Albeda Zorgcollege is enthousiast over de samenwerking: “Als opleidingsinstituut staan we voor ontwikkeling en geloven in de voordelen van deze vorm van opleiden. We hebben ervaring in het werkplekleren en daarom is Careyn ook naar ons toegekomen. Het is prettig om met organisaties samen te werken die goede scholing een voorwaarde vinden voor goede zorg”. Albeda Zorgcollege heeft voorheen succesvolle trajecten van werkplekleren bij andere zorgorganisaties ingezet.

Volgens Hoogwerf zal deze opleidingsvariant een toestroom aan nieuwe medewerkers gaan brengen. “Als zorgorganisatie moeten we nadenken hoe de kwaliteit van zorg in deze regio continue te waarborgen. Voor vandaag, maar ook voor de dag van morgen. Samen met Albeda geloven we dat dit een duurzame bijdrage zal leveren aan de toekomst van de ouderenzorg”, aldus Arjo Hoogwerf. De intentieverklaring houdt in dat Careyn en Albeda Zorgcollege voor drie jaar een samenwerkingsverband aangaan met betrekking tot de scholing en begeleiding van 22-24 zij-instromers per jaar.

 

 

Ben je ook geïnteresseerd in zo'n opleiding? Mail of bel dan met onze praktijkopleiders van ZHE naar de mogelijkheden. Op deze pagina vind je de praktijkopleiders.

Michel Ko
Content marketeer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blog in je e-mail.