Hoe het Leerhuis Bijdraagt aan het Opleiden van een Nieuwe Generatie Zorgmedewerkers

In het afgelopen jaar heeft zorgcentrum Maria-Oord flinke stappen gemaakt op het gebied van opleiding en ontwikkeling. Als stagiaire of leerling kun je hier namelijk aan de slag in een leerhuis, een nieuw concept waarbij zorgstudenten van diverse scholen samen verantwoordelijk zijn voor een groep bewoners.  

Fit voor de toekomst 

De krapte op de arbeidsmarkt vormt een belangrijke reden om meer studenten een leerplaats te bieden. Zo biedt een leerhuis de mogelijkheid om meer studenten op te leiden, die uiteindelijk zelfstandiger kunnen werken. “Iets wat een mooie bijdrage levert voor de groeiende zorgvraag”, aldus praktijkopleider Janneke de Groot. Er zijn vier leerhuizen op afdelingen Poldermolen 2, Poldermolen 3, Veenderhof en Knotwilg. Per periode starten er totaal zo’n dertig studenten, waarbij een gediplomeerde zorgmedewerker uiteindelijk eindverantwoordelijk blijft. “Waar bij het ‘oude leren’ vooral wordt uitgegaan van kopieergedrag (voordoen en nadoen), kunnen de teams bij een leerhuis zich juist verder ontwikkelen op persoonsgerichte zorg vanuit een groei mindset”, aldus de Groot.

Groei mindset 

Als student start je de eerste maand met workshops, casussen en specialistische modules zoals de gerontopsychiatrische zorg. In koppels wordt de afdeling, bewoners en collega’s verkend. En met de groei mindset methodiek word je klaargestoomd om zelfstandig op de afdeling te kunnen werken. Janneke de Groot: “Deze methodiek gaat uit van de denkwijze ‘ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het kan’. Dit vak is veel meer dan de trucjes en kunstjes van handelingen. Het gaat om brede ethische dilemma’s en beslissingen die verder reiken dan enkel het verzorgen van een pilletje of een wasje.”

Ook de studenten en vaste zorgteams ervaren het leerhuis positief. De studenten brengen nieuwe kennis met zich mee en de ervaring zit in het vaste team; hier zit een natuurlijke beweging in. Maar dit betekent niet dat het werken in een leerhuis altijd gemakkelijk is. De Groot vertelt: “Je komt geheid uitdagingen tegen. Maar juist daar waar het gaat schuren, daar gaat de magie gebeuren. Dan wordt er écht nagedacht om zelf het antwoord te vinden. En met het aanleren van deze mentaliteit krijg je juist die extra benodigde ruimte om persoonsgericht te werken en de kwaliteit van leven van onze bewoners nog beter te helpen optimaliseren.

Als stagiaire mag je niet altijd kiezen waar je stage loopt. Ben je toch geïnteresseerd in het werken in een leerhuis? Neem dan vrijblijven contact op met onze recruiters.

Michel Ko
Content marketeer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blog in je e-mail.