Samen op reis met de NS Hoofdreiscoupé

Bewoners van Rosendael kunnen sinds 9 juni een ‘treinreis’ maken in de Hoofdreiscoupé van NS en Alzheimer Nederland. De coupé is gemaakt met onderdelen die uit echte treinen komen. Op een beeldscherm glijdt er een landschap voorbij, waardoor het voor de bewoner lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt. De eerste reacties van bewoners in Rosendael zijn positief; ‘Hartstikke leuke reis zo!’, ‘Heerlijk, prachtig!’.

Op reis zonder de deur uit te hoeven

NS en Alzheimer Nederland ontwikkelden de coupé speciaal voor bewoners met dementie in verpleeghuizen. Zo kunnen ouderen, samen met hun naasten, opnieuw ervaren hoe het is om met de trein te reizen, zonder daar de deur voor uit te hoeven.  

Samenwerking Alzheimer Nederland en NS

Conducteurs van NS komen tijdens het werk steeds vaker in aanraking met reizigers met dementie. Daarom startten onder andere Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’. Deze campagne richt zich op zowel OV-medewerkers als -reizigers. Samen Dementievriendelijk ontwikkelde een online training waarmee zowel OV-medewerkers als reizigers de signalen van dementie kunnen herkennen en hiermee op een goede manier om leren gaan. De training wordt inmiddels standaard gevolgd door alle 700 Veiligheid & Service collega’s van NS.          

                                                                         

Michel Ko
Content marketeer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blog in je e-mail.