Ouderenzorg, Leren&Ontwikkelen - 1 min Leestijd

Mini-Docu: Kibrom en Matiwos | Eritrese Statushouders bij Careyn

WOERDEN, 5 NOVEMBER 2020 - Zorgorganisatie Careyn en Ferm Werk werkten het afgelopen jaar samen om twee statushouders te helpen met een opleiding in de ouderenzorg. Na een stage op de dagbesteding van Careyn meldden Kibrom Ghirmay (28) en Matiwos Medhanie (31) zich aan voor een zorgopleiding, maar liepen vast op de vereiste toets Nederlandse taal. Careyn en Ferm Werk besloten de Eritrese mannen verder te ondersteunen met taallessen en een stageplek op maat. In de documentaire volgen we Kibrom en Matiwos tijdens hun stageperiode.

Voor een betere toekomst

Door de heersende dictatuur en verplichte dienstplicht in Eritrea, krijg je als Eritreeër weinig kans om je eigen pad te bewandelen. Zo bepaalt de overheid het beroep dat je moet uitvoeren, ongeacht gevolgde opleiding of persoonlijke keuze. Dit vormde de belangrijkste reden waarom de twee mannen naar Nederland vluchtten: voor een kans op een betere toekomst.

In Nederland kwamen de Eritrese mannen terecht bij het Vluchtelingen Steunpunt Groene Hart en gemeente uitvoeringsinstantie Ferm Werk. Ferm Werk helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met het vinden van een baan en de deelname aan de Nederlandse samenleving. Accountmanager Thea Hoekstra regelde dat Kibrom en Matiwos een BBL-opleidingstraject konden volgen, waarbij ze zouden leren en werken via een stage op de dagbesteding van de zorgorganisatie. Hoewel de stage was begonnen, lukte de mannen het maar niet om de toelatingstoets Nederlands te halen. “We moesten ervoor zorgen dat ze niet gefrustreerd thuis op de bank zouden belanden, want daar leer je geen Nederlands. We gingen op zoek naar een oplossing waardoor ze actief bezig zouden blijven met de Nederlandse taal”, vertelt Hoekstra.

Lokale samenwerking

Careyn staat voor een inclusieve samenleving, waar iedereen mee mag doen en een rol heeft in deze maatschappij. Wilma van Doorn, manager Zorg Utrecht-West, ging met Hoekstra in gesprek om de statushouders de juiste persoonlijke begeleiding te bieden. Van Doorn: “We zagen dat Kibrom en Matiwos een maatwerk oplossing nodig hadden. Door hun stage bij de dagbesteding te verlengen konden zij blijven meelopen in de zorg en hun Nederlands blijven oefenen. En in tussentijd volgden ze Nederlandse lessen bij Ferm Werk.”

De gezamenlijke oplossing leverde een succesvol resultaat op. Kibrom is momenteel werkzaam als leerling Verzorgde IG binnen Careyn. Matiwos volgt via Ferm Werk een nieuw traject bij een andere zorgorganisatie. Zowel Ferm Werk als Careyn zijn tevreden over de samenwerking. “Het is mooi om als zorgorganisatie ook iets te mogen betekenen voor deze doelgroep”, aldus van Doorn.

 

Michel Ko
Content marketeer

Ook interessant voor jou

Geen berichten gevonden

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blog in je e-mail.