Werken met weinig middelen is inmiddels geen vreemd fenomeen meer voor de Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen. Eerdere bezuinigingen en de krapte op de arbeidsmarkt leveren verschillende uitdagingen op. Een reden waarom dit verpleeghuis juist gelooft in het versterken van haar zorgmedewerkers op de werkvloer.
“Een werkomgeving waar medewerkers zich goed voelen en kunnen doen waar ze goed in zijn. Zo krijg je de beste zorg voor bewoners”, gelooft Marijke Hartemink, Manager Snavelenburg. Volgens Hartemink moet je daarom eigenlijk ten alle tijden aandacht hebben voor elke medewerker. “Wij zijn goed in verpleeghuiszorg vanwege onze zorgspecialisten. Wanneer die specialisten ook nog eens parttime administratief medewerker moeten zijn, verliezen zij hun kracht”, aldus Hartemink.
Bij Snavelenburg spelen planningsconsulenten een grote rol in het administratief ontlasten van de zorgmedewerkers. “Zo kan je doen waarvoor je hebt geleerd, waar je goed in bent en waarvoor je hebt gekozen. Dit geldt voor iedereen. De kookdames koken en ik zit op mijn kantoorstoel. We zien dat dit wonderen doet voor het werkplezier”, vertelt managementassistente Elly Oostrum.
Het werken op een zorgafdeling brengt veel nuances met zich mee. Daarom probeert het managementteam dichtbij de medewerker te blijven via een open sfeer, korte lijntjes en geen gedoe. “Dat is wel iets wat je moet inrichten”, legt Elly uit. Via keukentafelgesprekken kunnen medewerkers bijvoorbeeld elkaar vertellen wat er op de werkvloer speelt, inclusief de context. Naast lastige dingen en moeilijkheden, worden vooral ook de wensen, ambities en ideeën van medewerkers besproken.
“Zo zetten we meerdere creatieve initiatieven in om onze medewerkers te versterken. En we in samenspel met bewoners en hun netwerk, iets kunnen blijven betekenen voor de gehele gemeenschap van Maarssen. Voor elkaar en met elkaar voor de beste zorg”, aldus Hartemink.
26 maart 2019