Dit is Waarom zij-instromer Willem voor de Wijk kiest

Naast zijn studies Antropologie, Islamologie, ICT en Bedrijfskunde heeft Willem Bakker (47) altijd een hart gehad voor maatschappelijk werk. Met een carrière als softwareontwikkelaar en scrum master in de zorgsector, wilde Willem graag iets betekenen voor de zorg. Dat is de reden waarom Willem nu als zij-instromer werkt bij Careyn. Als leerling verpleegkundige extramuraal volgt hij de duale bacheloropleiding Verpleegkundige (niveau 6) op de Hogeschool Utrecht.

Willem, waarom heb jij uiteindelijk gekozen voor de zorg?

Ik heb ooit drie jaar in de zorg gewerkt als begeleider in de GGZ bij een locatie Beschermd Wonen. Ik vond het leuk werk om te doen en vind de zorgmarkt een boeiende omgeving die momenteel veel in beweging is. Er zijn veel mogelijkheden. Ik vond toen alles rondom pathologie, fysiologie en farmacologie al boeiend en wilde mij daar verder in verdiepen. Zo ben ik bij Careyn terechtgekomen. Volgens mij is de thuiszorg en de eerstelijnszorg de toekomst. En met de toenemende vergrijzing is specialistische ouderenzorg van groot belang. Ook de opkomst van ICT in de zorg spreekt mij wel aan.

Waarom de wijkverpleging?

Ik heb voor de wijkverpleging gekozen, omdat ik ervan hou om zelfstandig in een dynamische omgeving te werken en om veel in beweging te zijn. Zo ga ik lekker met de fiets op pad en brengt iedere dag weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Daarnaast is het werk afwisselend. Ik vind het leuk om mensen zorg te verlenen in hun eigen veilige omgeving in plaats van een vaste instelling. Het is wat persoonlijker.

Hoe ben je bij Careyn terechtgekomen?

Toen ik nog in de ICT werkte, heb ik de stap naar de verpleging al verwogen. Ik zocht in Utrecht naar een bedrijf in de thuiszorg dat plaats had voor zij-instromers op hbo-niveau. Toen kwam ik dus uit bij Careyn.

Hoe zag het sollicitatietraject eruit?

Na verschillende gesprekken en een aantal online test heeft Careyn mij een werk-leercontract aangeboden.

Wat zijn jouw dagelijkse bezigheden?

Ik houd mij vooral bezig met de verpleging en verzorging bij mensen thuis. Mijn dag begint op kantoor rond half acht en daarna start ik met mijn route. Deze wordt bepaald aan de hand van de zorgvraag en mijn vaardigheden en bekwaamheid. Soms is mijn route 's middags of 's avonds. Daarnaast doe ik administratieve taken op kantoor.

En met wie werk je allemaal samen?

Ik werk veel samen met mijn eigen teamleden en soms met collega's van andere teams. Daarnaast heb ik regelmatig contact met specialisten, huisartsen, apotheken en (indien nodig) de HAP (huisartsenpost). Om vrijwilligers voor cliënten te zoeken heb ik contact gehad met organisaties zoals de NIZU, U-centraal en de Informele Zorg ambassadeurs in ons stadsdeel. Ik heb ook regelmatig contact met andere stakeholders, familieleden en vrienden van de cliënten en uiteraard andere thuiszorgmedewerkers die ik tegenkom bij cliënten thuis.

Wat vind je het mooiste moment van jouw werkdag?

Veel oudere mensen zijn eenzaam. Dan vinden ze het echt fijn dat je er bent. Je hebt hier als verpleegkundige ook een psychosociale rol. Ik heb hierdoor vaak hele goede gesprekken met mijn cliënten. Maar ook mijn collega's zorgen voor een goede sfeer en veel humor op kantoor. Plezier hebben in je werk vind ik heel belangrijk en zorgt voor veel mooie momenten in mijn werkdag.

DSC02320DSC02310

Wat is het meest uitdagende aan je werk?

Het meest uitdagend vind ik de dagelijkse dilemma's die ik tegenkom in het werk en de uitdaging om goede zorg te leveren in de beperkte tijd die we hebben. Soms voel je je wat gehaast door tijdsdruk en zou je graag wat meer tijd willen besteden aan een cliënt in het kader van psychosociale zorg.

Waar wil je naar toe groeien?

Ik wil graag eerst mijn bachelor afronden in de komende jaren en dan wil ik graag gaan specialiseren op één gebied zoals wondzorg of diabetes. En in de toekomst eventueel een meer coördinerende rol aannemen.

Is het werk precies zoals je had gehoopt?

Tot nu toe heb ik moeilijke en hele leuke momenten meegemaakt in de thuiszorg. De combinatie van werken in de wijk en een versnelde bachelor is nogal pittig: je privéleven lijdt er enigszins onder en je hebt soms weinig vrije tijd over. Maar die keuze heb ik zelf gemaakt. Ik ben echter erg blij met mijn keuze en sta nog steeds volledig achter mijn carrièreswitch. Ik heb veel nieuwe kennis opgedaan en vaardigheden geleerd. En door veel te reflecteren tijdens het afgelopen jaar, heb ik veel over mijzelf geleerd.

Wat kunnen zij-instromers betekenen voor de zorg?

Dit werk geeft mij meer betekenis dan heel de dag echter een computer zitten om software te ontwikkelen. Ik geloof dat het belangrijk is om jezelf te blijven ontwikkelen. Zeker als je ouder wordt. Ik geloof dat deze stap ook goed voor anderen zou kunnen zijn die een nieuwe uitdaging aan willen gaan. In de zorgmarkt zijn er volop kansen. En als zij-instromer kun je veel ervaringen, vaardigheden en kennis meebrengen vanuit het verleden en andere vakgebieden. Dat is naar mijn mening de toegevoegde waarde en kracht van een zij-instromer. Je kan op een unieke manier bijdragen aan de bestaande zorg en een verrijking zijn voor het vakgebied. Tot slot kan de inzet van zij-instromers helpen om de werkdruk in het vak te verlichten.

Michel Ko
Content marketeer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blog in je e-mail.