Ouderenzorg, Wijkverpleging - 1 min Leestijd

Blog Marrianne: “Zoveel geleerd als Ambassadeur van de Wijkverpleegkundige”

Ken jij het ‘ambassadeurstraject van de wijkverpleegkundige’? Uhhh, wat? Precies. Dat zou ik ruim een jaar geleden ook gedacht hebben.

Wijkverpleegkundige Marrianne Seeleman mocht het afgelopen jaar vanuit Careyn aan het speciale leertraject van V&VN voor wijkverpleegkundigen deelnemen. "Ik ontving trainingen om namens de beroepsgroep m’n visie op ons vak te verwoorden, belangen te behartigen, te lobbyen en te onderhandelen. Ja, dat klinkt vaag en abstract, dus ik zal je meenemen in wat het inhoudt."

Samen zijn wij wijkverpleegkundigen

Via het ambassadeurstraject worden verpleegkundigen ondersteund om het vakgebied van wijkverpleegkundige (beter) te vertegenwoordigen. "Je krijgt tijdens het traject nieuwe kennis en vaardigheden aangeleerd. Er is ook intervisie samen met de andere vakgenoten en je krijgt coaching. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de ambassadeurs meer impact op verschillende niveaus gaan leveren: bijvoorbeeld op het niveau van de cliënt, de wijkverpleegkundige, de beroepsgroep, de organisatie, de wijk en de maatschappij."

Maar waarom is Marrianne nou zo enthousiast over dit traject? "Omdat ik mijn persoonlijke leiderschap heb mogen ontwikkelen. Je leert om meer lef te tonen en te starten met het opbouwen van netwerken - binnen én buiten je organisatie. Daarnaast leer je ook om deze netwerken te benutten, precies daar waar jouw zorghart harder van gaat kloppen. Wat dacht je van de politiek, beroepsvereniging V&VN, zorgopleidingen of contacten binnen jouw organisatie? Kortom, het bied ons een écht voetstuk om ons vak uit te dragen, binnen de organisatie, regionaal of landelijk. Daar waar jij ambieert."

"Wat we weleens onderschatten, is dat wij als zorgverleners een rugzak vol ervaring en kennis hebben. Men wil ons graag horen. Zo ben je na het traject klaargestoomd om jezelf te laten horen bij presentaties, debatten, pers, scholingen en politieke bijeenkomsten. Alleen, investeer jij in jezelf en je netwerken om hiertoe te komen?"

Ook voor jou!

Het nieuwe traject voor wijk- en dementieverpleegkundigen start in september 2023. Ben jij ook klaar om ambassadeur te worden van de wijkverpleging? Meld je dan aan via je eigen manager of via de website van V&VN. En er is trouwens ook een traject voor verzorgenden en er bestaat binnenkort ook een ambassadeurschap voor verpleeghuiszorg.

Michel Ko
Content marketeer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blog in je e-mail.