AD-Artikel - Beelden van vroeger brengen herinneringen tot leven: ‘Als ik er met jou over praat, weet ik het weer’

Foto's van Maassluise bedrijven van weleer zoals oliefabriek De Ploeg, meubelmakerij Futura en de Touwfabriek zijn te zien bij de eerste expositie in Careyn De Vloot. De beelden in zwart-wit maken een hoop los bij zowel de bewoners met fysieke klachten als de ouderen met dementie.

,,Kijk, dit is de touwfabriek. Mijn vader Jan had hier een leidinggevende functie”, vertelt Sjaan Deutz- Van der Gaag (80) trots. ,,Van dat touw werd JaBo vloerbedekking gemaakt. Daar maakten ze enorme rollen van. Op een dag is er een machine kapot gegaan waardoor zo'n rol losschoot. Mijn vader kwam eronder terecht en raakte zwaar gewond. Hij is nog met de ziekenauto thuis gebracht, maar daar die dag nog nog doodgebloed. Hij was pas 39”, verzucht ze.

Veel herinneringen aan haar vader of de Touwfabriek heeft Sjaan verder niet, ze was pas vijf toen hij verongelukte. Maar over de andere bedrijven die de expositie toont vertelt de geboren en getogen Maassluise honderduit. ,,Wat leuk, machinefabriek Van der Bend. Daar heeft mijn broertje nog gewerkt! Daarna kon hij de overstap maken naar Lely, waar hij meer dan veertig jaar in dienst is geweest.”

Machinefabriek
In de Machinefabriek van der Bend werkte het broertje van Sjaan voor hij bij Lely aan de slag ging. Ook het pandje links hoorde bij de fabriek. © Historische Vereniging Maassluis

In vlammen op

Aan Oliefabriek De Ploeg aan de Haringkade heeft Sjaan ook mooie herinneringen. ,,De vader van een vriendin werkte daar. Als jonge meiden gingen we hem brood brengen als hij moest overwerken. Dan dolden we vaak wat in het pand.” Maar in 1980 ging het daar gruwelijk mis: ,,Er is daar toen een vreselijk grote brand geweest. Dat weet ik nog als de dag van gisteren, zo heftig was dat. Bijna het hele pand ging in vlammen op.”

Sjaan woont al haar hele leven in Maassluis: ,,Ik ben vijf jaar weggeweest, vlak na mijn trouwen. Heimwee dat ik had. Ik ben een echte sluizer, ik ga hier nooit meer weg.” Ze weet dan ook veel van de stad en is enthousiast over de expositie: ,,Ik vind het heel leuk dat deze expositie er nu is! De mensen hier staan ervan te kijken dat ik zoveel weet maar dat komt omdat ik op veel verschillende plekken vrijwilligerswerk heb gedaan.”

Oliefabriek

In 1980 ging oliefabriek De Ploeg in vlammen op. © Historische Vereniging Maassluis

Herinneringen oproepen

De mini-expositie is een samenwerking tussen Careyn De Vloot en Stadsmakelaar Cultuur Gertjan van de Velden. ,,Als mensen zelf niet naar de cultuur kunnen, brengen wij de cultuur naar hen. Zo kwamen we op het idee een reizende expositie te starten. Het is de bedoeling dat er nog vele exposities volgen. Misschien de volgende keer wel over oude winkeltjes, of ouderwetse apparaten zoals een stoofje en een draaitelefoon. We hebben ideeën genoeg.”

De foto's zijn aangeleverd door de Historische Vereniging Maassluis. Vooraf had Annette de Hoog, manager Zorg bij Careyn, niet gedacht dat het ophangen van de oude foto's zoveel zou los maken: ,,Je bent geneigd om in grote projecten te denken, maar we zien nu hoe veel herinneringen er al boven komen door iets wat eigenlijk heel simpel is. Bij bijna alle ouderen die de foto's zien, komen er verhalen over vroeger naar boven. Voor die verhalen van de bewoners doen we het natuurlijk.”

Touwfabriekpng

Medewerkers van de touwfabriek laden een nieuwe sleeptros op een vrachtwagen voor transport. © Historische Vereniging Maassluis

Warm weerzien

Die verhalen leveren ook mooie gesprekken op. Zo trof Sjaan, die zelf op licht somatische afdeling woont haar oude buurjongen Philip van Straten (93). Omdat hij op de gesloten afdeling verblijft, hadden ze elkaar niet eerder gezien. ,,Ik herkende hem meteen! We zijn allebei in de Oranjestraat geboren en hij heeft óók bij de Touwfabriek gewerkt. Philip knikt: ,,Ik weet het allemaal niet meer precies, maar hoe langer ik met jou over vroeger praat hoe meer ik me herinner. Jij woont hier ook toch? Dan kom ik je vast weer tegen. Dan moeten we gezellig samen gaan eten”, besluit hij.

Lees het artikel op AD.nl.

Michel Ko
Content marketeer

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste blog in je e-mail.